LET OP: Deze routebeschrijving is slechts een indicatie. Het programma kan variëren afhankelijk van ijs, weer, en wildlife condities. Landingen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van locaties, vergunningen en milieuoverwegingen volgens AECO regelgeving. Officiële vaarschema's en landingsplaatsen worden gepland in samenwerking met AECO vóór de start van het seizoen, maar de expeditieleider bepaalt het definitieve vaarschema. Flexibiliteit is van het grootste belang voor expeditie cruises. De gemiddelde vaarsnelheid van ons schip is 10,5 knopen.
Begin de reis met het verkennen van het dorpje Longyearbyen en vaar daarna mee op expeditiecruise naar het noordwesten van Spitsbergen. Aanschouw het indrukwekkende poollandschap, waaronder het bijzondere pakijs en ga mee op zoek naar schitterende pooldieren: walvissen, rendieren, walrussen en de ‘Koning van de Arctis’, de IJsbeer.
De middernachtzon is een natuurfenomeen wat in de zomer voorkomt. De zon is gedurende de volledige 24 uur van de dag zichtbaar, als het niet bewolkt is uiteraard. De zomerzonnewende vindt in 2022 plaats op 21 juni om 11:13 in Longyearbyen. Dit moment wordt zonnewende genoemd omdat het punt aan de horizon waarop de zon opkomt en ondergaat stopt en weer de andere kant op gaat. Op deze dag komt de zon niet precies in het oosten op, maar in het noordoosten en gaat weer in het noordwesten onder. Hierdoor is de zon een stuk langer zichtbaar gedurende de dag. Pas in eind augustus gaat de zon voor het eerst weer onder voor een paar minuten.
Ervaar de zomerzonnewende wanneer de middernachtzon z’n hoogste punt heeft boven de noordelijke horizon op Spitsbergen.
Als je je ooit hebt afgevraagd hoe scheepsbemanningen en ontdekkingsreizigers navigeren op volle zee, zal deze activiteit je alle basisprincipes bijbrengen van zowel historische als moderne methodes. Door middel van boeiende workshops aan boord, geven we u zowel de theoretische achtergrond van verschillende navigatie-instrumenten als hands-on training in het gebruik van sextanten, cartografische kaarten, en moderne GPS-eenheden. Alle workshops staan onder toezicht van de expeditiestaf en brugofficieren met uitgebreide ervaring in het navigeren in meerdere omgevingen. Het is niet nodig om extra uitrusting mee te brengen. De gastspreker voor deze activiteit is Lothar Kurtze, een Fellow van de Royal Astronomical Society in Londen en vrijwillig projectcoördinator van het Faulkes Telescope Project in Duitsland en Oostenrijk. Lothar exploiteert een privé-sterrenwacht in Weinheim (Baden-Württemberg) en wordt vaak aangeworven als spreker in astronomie op Arctische en Antarctische expeditiereizen.
Deze leuke en informatieve workshop is bedoeld voor zowel beginnende als gevorderde fotografen en biedt passagiers de kans om hun vaardigheden op het gebied van natuurfotografie te oefenen onder begeleiding van een professionele fotograaf. De fotograaf begeleidt de workshopgroep tijdens de landingen aan wal. Maximaal 20 personen per gids kunnen deelnemen tijdens de landingen, terwijl iedereen aan boord fotolezingen kan bijwonen. Tijdens de cruisedagen zal iedereen kunnen luisteren naar fotolezingen en workshops om meer te leren over objecten, belichtingen en foto compositie. De workshop is niet bedoeld om passagiers te instrueren over het gebruik van specifieke cameramodellen, maar leert in plaats daarvan de basisregels van de fotografie voor betere foto's buitenshuis. Deelnemers met speciale fotografische interesses moeten hun eigen uitrusting meebrengen die aansluit bij die interesses.
Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de poolwetenschappen, biedt deze reis de kans om de overblijfselen van een belangrijke wetenschappelijke onderneming te zien. In 1823 had de Ierse wetenschapper, soldaat en ontdekkingsreiziger Edward Sabine een observatorium op Indre Norskøya, een eiland in het noordwesten van Svalbard. Met behulp van een slinger om de zwaartekracht te bestuderen, stelde hij een project voor om de meridianen (lengtegraden door de polen) op Spitsbergen te meten, met als doel de kromming van de aarde te bepalen. Aan het einde van de 19e eeuw werd dit project uiteindelijk uitgevoerd tijdens de Zweeds-Russische Meridiaanboog Expeditie. Voor de metingen was een keten van driehoekspunten nodig die reikte van Crozierpynten en Vesle Tavleøya in het noorden tot Keilhaufjellet in het zuiden. De meeste steenhopen die voor dit project zijn gebouwd, zijn vandaag de dag nog te zien, en het is ons doel om de steenhopen die langs onze route liggen te bekijken.
Aangeland in Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje. Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard.
Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden, waaronder veel planten met mooie bloemen. In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.
Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en een geliefde plek voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.
Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar richting de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.
De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit bijzondere roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord. Wanneer de fjord vanwege het ijs of weersomstandigheden niet toegankelijk is wordt uitgeweken naar een alternatieve route langs de westkust.
Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen.
We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen.
Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we mogelijk hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen. Wanneer de ijssituatie onze doorgang door de Hinlopenstraat verhindert wordt er een alternatieve route genomen.
Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen.
Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.
Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs terwijl we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis.
Ongeveer 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat naar de Spitsbergen Bank waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen (waar koud, voedselrijk water omhoogkomt).
Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.
Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig rendieren en Poolvossen.
Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U monstert af in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.
Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 2 stapelbedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.
Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 1 stapelbed en 1 apart bed, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.
Deze hut is geschikt voor families met kinderen, of passagiers die geen aparte hut of meer luxueuze hutten vereisen.
Deze hut is uitgerust met 2 patrijspoorten, 2 aparte bedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 18 m2.
Deze hut is uitgerust met1 raam, 2 aparte bedden, een kleine sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 12 m2 tot 14 m2.
Deze hut is uitgerust met 2 ramen, 1 tweepersoonsbed, sofa, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 20 m2 tot 21 m2.
Deze suite is uitgerust met 1 dubbel raam, 1 tweepersoonsbed, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koelkast, koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 19 m2 tot 20 m2.
Deze hut is uitgerust met 1 dubbel raam, 1 tweepersoonsbed, sofa, privé balkon, privé douche & toilet, flatscreen TV, bureau & stoel, telefoon & WiFi (optie tegen betaling), koffie & thee apparaat, haardroger, open kast met planken, kledingkast en kluis. Oppervlakte 27 m2.