South Georgia Reizen naar South Georgia bekijken

South Georgia
Bereid je voor op het mooiste gebied op aarde.
...Nergens zag ik zo ongelofelijk veel wildlife en ongerepte natuur als op dit kleine eiland, op zo’n 1500 km van Antarctica.” zei Nederlands bekendste reiziger Floortje Dessing over South Georgia.
South Georgia is inderdaad een sub-Antarctische oase, vol met enorme aantallen Antarctische diersoorten. Honderdduizenden Koningspinguïns, miljoenen Macaroni-, Stormband- en Ezelspinguïns, tienduizenden pelsrobben samen met duizenden Zeeolifanten bevolken de stranden van dit afgelegen eiland, aantallen die je nergens anders op onze planeet vindt.

Highlights
Koningspinguïns
Deze fotogenieke pinguïns met de kenmerkende oranje druppelvormige vlek in de hals leven op de Falklands en South Georgia. Ze zijn, na de Keizerspinguïn, de één na grootste pinguïnsoort.
Koningspinguïns vormen gigantische kolonies als ze tijdens de paartijd aan land komen. Eén enkele kolonie op South Georgia wordt naar schatting door meer dan 200.000 vogels bewoond. Een bezoek aan deze kolonie is een onvergetelijke herinnering.

Albatrossen
Albatrossen behoren tot de grootste vogels ter wereld, met een vleugelspanwijdte van 3,5 meter. Hoewel de vogels zelf groot zijn, is hun populatie dat niet; veel van de 22 soorten albatrossen zijn bedreigd. Op South Georgia leven meerdere soorten albatrossen: de majestueuze Reuzenalbatros, de algemene Wenkbrauwalbatros en de mooiste albatros van allemaal: de Roetkopalbatros.

Reuzenalbatrossen blijven een koppel voor het leven (ze worden ongeveer 50 jaar) en broeden elke 2 jaar op één van de sub-Antarctische eilanden. Het paarseizoen begint in november wanneer de albatrossen een nest maken van modder en gras. Het vrouwtje legt één ei van zo’n 10 cm lang, ergens tussen midden december en begin januari. Het uitbroeden duurt ongeveer 11 weken en de ouders wisselen elkaar af met broeden.

Zeeolifanten en pelsrobben
Zeeolifanten kregen hun naam wegens hun opmerkelijke neus die die wel iets weg heeft van een olifantenslurf. De “slurf” heeft twee functies: mannetjes gebruiken hun neus om een luid gebrul te kunnen laten horen dat andere mannetjesdieren moet afschrikken en zowel de mannetjes als de vrouwtjes gebruiken hun neus ook als een soort “rebreather” (een apparaat gebruikt tijdens het duiken). De slurf neemt vocht op uit de lucht wanneer ze uitademen, wat belangrijk is tijdens hun periode van vasten tijdens het paarseizoen, als ze niet eten en drinken.

Grytviken
Grytviken is een voormalige walvisvaardersnederzetting. De geschiedenis is rijk vertegenwoordigd op het eiland: niet alleen walvisjagers bezochten het eiland, maar ook poolreizigers, zoals de wereldberoemde Sir Ernest Shackleton, die hier ook begraven ligt.

Verrassend genoeg is Grytviken tegenwoordig ook een bestemming om te trouwen, het oude Noorse walvisvaarderskerkje biedt een unieke locatie hiervoor. Postzegelverzamelaars kunnen hun hart ophalen in het kleine museum in Grytviken, waar naast een mooie collectie over de walvisjacht en de natuur op het eiland ook zeldzame Antarctische postzegels worden verkocht.

Shackleton’s graf
In Grytviken ligt de beroemde ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton (bijnaam "The Boss") begraven. Een must-see voor de liefhebbers van zijn boeken. Na de lezingen aan boord over deze man en zijn inspirerende reizen wil iedereen naar deze plek om een toast (traditioneel met een glas Whiskey) uit te brengen.

Shackleton overleed op 5 januari 1922 op South Georgia tijdens één van zijn beroemde reizen. De bemanning nam het stoffelijk overschot van Shackleton mee terug naar Engeland, maar zijn weduwe, Lady Emily, stond er op dat haar man begraven zou worden waar zijn hart lag: in het zuidpoolgebied. Hij werd begraven op het kleine kerkhof bij Gryviken op South Georgia.

Waar ligt South Georgia
South Georgia is een nagenoeg onbewoond eiland in de eilandengroep “Zuid Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden” in de (zuidelijke) Atlantische oceaan. South Georgia is één van de meest afgelegen en ruige plekken op aarde. Het unieke eiland ligt ongeveer even ver van Argentinië als van het Antarctische Continent en kan qua ligging dan ook zowel bij Antarctica als bij Zuid-Amerika gerekend worden. De “hoofdstad” van Zuid-Georgië is King Edward Point.
De topografie van het eiland is bijzonder interessant. Centraal over het eiland loopt een spectaculaire bergrug, bedekt met gletsjers die vaak uitstromen in steile fjorden. In de fjorden en voor de kust liggen vaak prachtige kathedraalvormige ijsbergen, afkomstig uit Antarctica.

Hoe reis je er naar toe
Op South Georgia is geen vliegveld, de enige manier om er te komen is per schip. We bezoeken South Georgia met kleine, maar comfortabele expeditieschepen die onze thuisbasis zijn tijdens de reis. Aan boord slapen en eten we en dagelijks gaan we er op uit om kennis te maken met de wonderlijke wereld om ons heen . De meeste schepen vertrekken vanuit het zuidelijkste puntje van Argentinië: Ushuaia. U kunt met het vliegtuig (via Buenos Aires) naar Ushuaia reizen. Daarvandaan reizen we met ons schip over zee naar South Georgia waar we landingen en cruises zullen maken vanuit onze thuisbasis, het heerlijk comfortabele en warme expeditieschip dat van alle gemakken is voorzien.

De meeste reizen maken een combinatie van het bezoek aan South Georgia met een bezoek aan de Falklandeilanden en Antarctica. Enkele reizen per jaar zijn specifiek gericht op een bezoek enkel aan South Georgia.

Naast de reizen die vertrekken vanuit Ushuaia is het ook mogelijk om vanuit Chili (via de Falkland Eilanden) te vertrekken en enkele keren per jaar bijvoorbeeld ook vanuit Noord Argentinië. U reist met het vliegtuig naar deze opstapplaats waar u aan boord gaat van uw schip.

Ook is het mogelijk om met een fly-cruise een gedeelte van de route te vliegen en pas op de Falkland Eilanden aan boord van een expeditiecruiseschip te gaan
Wij nemen graag alle mogelijkheden met u door om te zien welke reis het beste bij u past.

Wanneer bezoeken
South Georgia is het beste te bezoeken tijdens het late voorjaar en de zomer. In dit gedeelte van de wereld is dat de periode van eind oktober tot eind maart. Uiteraard zijn er wel verschillen in deze periode. Grofweg is het seizoen om South Georgia te bezoeken onder te verdelen in drie perioden:

Voorseizoen: oktober en november
In South Georgia paren de Zeeolifanten en Pelsrobben in deze tijd en de Koningpinguïns leggen hun eieren. De pinguïnouders “dragen” hun eieren op hun voeten, zodat één van de ouders in de kolonie kan rondscharrelen terwijl de ander naar de zee gaat om zich te voeden.

Dit is een fantastische tijd voor fotografie, want het begin van de zomer brengt prachtige zonsondergangen en steeds veranderende wolkenformaties met zich mee.
Op South Georgia is het nooit druk, maar in het vroege seizoen is de puurheid en ruige wildernis van het gebied nog meer uitgesproken.

Hoogseizoen: december en januari
Het is nu zomer op het zuidelijk halfrond, en de zon is 16 tot 18 uur per dag op, dus fotomomenten en waarnemingen van wildlife zijn er genoeg.

Pinguïnkuikens komen uit en je ziet ze waarschijnlijk achter een volwassen pinguïn aanzitten die voedsel draagt. De pups van de Zeeolifanten en Pelsrobben liggen op het strand.
Ongeveer 30 dagen na het uitkomen zijn pinguïnkuikens te vinden in "crèches" waardoor hun vermoeide en hongerige ouders vrij zijn om te rusten en op voedsel te jagen.

Naseizoen: februari en maart
Een toenemend aantal pelsrobben is te vinden op de kust van de eilanden. De pups zijn erg speels, de oudere jongen soms wat brutaal.
Pinguïnkolonies zijn erg actief. De pinguïnkuikens beginnen hun rui, verliezen hun donskleed en ontwikkelen hun volwassen verenkleed.
Inmiddels hebben de meeste ouders hun kuikens in de steek gelaten en zijn ze de zee op gegaan om zich te voeden en weer op krachten te komen voor hun eigen rui.

Wat is het weer gedurende mijn reis
Het klimaat op South Georgia en de Falklands wordt als subpolair gezien. Het komt dan ook geregeld voor dat er zeer divers weer is tijdens een expeditiecruise naar dit afgelegen gebied. De gemiddelde temperatuur varieert enorm, afhankelijk van het seizoen en de locatie op het eiland.
Tijdens de zomer, rond januari, worden temperaturen gehaald van gemiddeld ongeveer 8°C, maar de temperatuur kan per locatie verschillen. Op Bird Island is het gemiddeld genomen bijvoorbeeld kouder dan op King Edward Point. Het kan op South Georgia stevig waaien, vooral wanneer er een voor het gebied kenmerkende katabatische wind waait.

Waarom naar de Falklandeilanden en South Georgia met PolarXL
PolarXL doet er alles aan om u een onvergetelijke expeditiecruise te bezorgen naar de mooiste en bijzonderste bestemmingen op aarde. We werken enkel met kleine schepen waardoor de ervaring echt en groots is, en niet te vergeten comfortabel. We ontzorgen u volledig voor een ervaring die u verdient. Persoonlijke service, inclusief bezoek bij u aan huis, zijn vanzelfsprekend net als ruime keuze en de scherpste prijzen van de Benelux. Dat we uit eigen ervaring spreken en zeer gedreven zijn vinden we zó vanzelfsprekend dat we het bijna vergeten te noemen.

Plan uw avontuur vandaag nog en neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwste reizen naar South Georgia

Falkland Islands – South Georgia – Elephant Island – Antarctica – de Zuidpoolcirkel

 • VERTREK
 • 2023-02-22
 • SCHIP
 • Janssonius
Reis bekijken

Falkland Islands - South Georgia - Antartica

 • VERTREK
 • 2023-02-01
 • SCHIP
 • Hondius
Reis bekijken

Falkland Islands - South Georgia - Antarctica

 • VERTREK
 • 2023-01-14
 • SCHIP
 • Plancius
Reis bekijken